Under nedrivningsarbejdet fandt HTO Nedrivning varmerør i skunken og spidsloftet, som var indhyllet i asbest, hvilket betød et komplet arbejdsstop i de berørte dele af bygningen.
Under renoveringen af Søndermarkskolen på Frederiksberg fandt HTO Nedrivning uventet asbest i de gamle byggematerialer, hvilket tvang bygherre og entreprenør til at ændre planerne.
”Vi var blevet hyret til at lave en miljøsanering, hvor vi skulle fjerne loftsisolering og teglsten, men under arbejdet fandt vi varmerør i skunken og spidsloftet, som var indhyllet i asbest,” siger Anya Mortensen, direktør og ejer af HTO Nedrivning, og tilføjer:
”Fundet af asbest betød et komplet arbejdsstop i de berørte dele af bygningen, og at der skulle laves en ny plan. De gamle tegl kan ikke længere genanvendes, men skal bortskaffes, og hele loftet og tagkonstruktionen skal asbestsaneres.”
Anya Mortensen forklarer, at både bygherren og hovedentreprenøren ønskede, at der skulle gøres så meget som muligt for at sikre arbejdsområdet for alle de håndværkere, som efterfølgende skal arbejde med at etablere nye installationer, ventilation og nyt tag.
Fibre med modhager
”Asbest kan være rigtig svært at komme af med, især i bygninger med gammelt træværk. Asbestfibrene sætter sig nemlig i revnerne i træet, og de er nærmest umulige at få væk, da fibrene har modhager,” forklarer Anya Mortensen og uddyber:
”Vi kan støvsuge fem eller 10 gange, og der vil stadig være fibre at finde. Så derfor er Fiberbinder, som fikserer fibrene til træværket, en rigtig god løsning.”
Nemt at arbejde med
Når Fiberbinder påføres, løber væsken ned i de revner og sprækker, som det ikke er muligt at støvsuge alle asbestfibre væk fra. Asbestfibrene fikseres til overfladen, så de ikke længere kan blive hvirvlet op og blive indåndet af håndværkere eller andre arbejdere i bygningen. Fiberbinder holder sin klæbeevne i minimum 12 måneder.
”Fiberbinder er utrolig nemt at arbejde med. Vi sprøjter det på de forurenede områder med en elektrisk rygsprøjte. Og væskens røde farve gør det nemt at se, hvor langt man er nået,” siger Anya Mortensen.
Pengene er godt givet ud
Selvom Fiberbinder er en ekstra omkostning oven i selve asbestsaneringen, så er det ifølge Anya Mortensen godt givet ud.
”Når jeg vurderer, at Fiberbinder kan være en god løsning til et givet projekt, forelægger jeg det altid for bygherren og entreprenøren. De fleste er åbne over for idéen, men der er stadig nogen, som ikke vil have den ekstra omkostning. Det er ærgerligt, synes jeg. For Fiberbinder gør arbejdsmiljøet mere sikkert for de håndværkere, der kommer efter os. Det giver dem en større tryghed.”
Undgår forsinkelse og dyre udskiftninger
Byggelederen på renoveringen af Søndermarkskolen er også positiv over for brugen af Fiberbinder. Hun siger:
”Fiberbinder er en god løsning, for alternativet havde været at udskifte alt træværket, hvilket ikke kun havde været en stor udgift. Det ville også have forsinket tagrenoveringen yderligere.”
Hun påpeger dog, at det altid bør noteres, når man har med disse sager at gøre, hvor det ikke er muligt at støvsuge alle asbestfibre væk, og hvor man derfor anvender Fiberbinder.
Fiberbinder bevarer sin evne til at fiksere fibre i mindst 12 måneder, men hvis der efter denne periode igen skal håndværkere ind på området, skal man teste området igen og vurdere, om der er behov for yderligere tiltag for at sikre et trygt arbejdsmiljø. Dette gælder på den type områder, uanset om der anvendes Fiberbinder eller ej.
Vi arbejder, som vi plejer
”Jeg havde forventet, at Fiberbinder ville være meget mere klæbrig, og at vi ville være nødsaget til at bruge handsker, når vi arbejder. Men det er slet ikke tilfældet. Vi arbejder præcis, som vi plejer,” siger byggelederen på projektet.
Om Fiberbinder:
Fiberbinder adskiller sig fra øvrige produkter på markedet, fordi det ikke hærder op, og fordi det ikke forsegler trækonstruktionen. Produktet trænger derimod ind i revner og sprækker og fikserer fibrene der, hvor de ikke kan støvsuges ud fra. Det medfører, at konstruktionen fortsat kan ånde, og at man samtidig opnår en reduktion af fibre i luften på op til 97 %. Dermed sikrer man et trygt arbejdsmiljø for alle, uden at man nedsætter restlevetiden på trækonstruktionen.
Det var varmerør, som dette, der var indhyllet i asbest.